На фона на продължаващата кампания #MeToo, американското Федерално бюро за разследване

...
На фона на продължаващата кампания #MeToo, американското Федерално бюро за разследване
Коментари Харесай

ФБР се заема сериозно със сексуалния тормоз в редиците си

На фона на продължаващата акция #MeToo, американското Федерално бюро за следствие разгласи, че към този момент ще се отнася доста съществено към случаи на сексуалния тормоз в редиците му и открива непрекъсната линия за сигнали. Бюрото ще поставя повече старания за помощ на потърпевши и ще заеме по-твърда позиция против сътрудници, за които се откри, че са имали непозволено държание, съобщи Асошиейтед прес /АП/.

Миналата година точно АП изнесе разкрития за полови похищения и изказвания за тормоз, осъществяван от високопоставени чиновници, на които тихомълком е било разрешено да избегнат дисциплинарни ограничения и да се пенсионират или да бъдат трансферирани на друга работа, даже и откакто изказванията били подкрепени с обстоятелства.

Зам.-директорът на ФБР Пол Абате коментира за АП, че бюрото изпраща най-силното си обръщение до момента, че чиновници, които са изкушени да си разрешат непозволено полово държание, би трябвало да са наясно, че, в случай че го създадат, " ще бъдат хванати ".

" Това е мощен метод, мощна смяна и не е единствено на думи. И стартира от горната страна надолу, сподели Абате. Лица, които вземат участие в подобен тип непозволено държание, нямат място във ФБР и сигурно не би трябвало да имат да контрол върху други. Точка. "

Сред измененията е въвеждането на 24-часова линия за подаване на сигнали, която обезпечава централизиран механизъм за докладване за злоупотреби. Работна група от висши чиновници ще направи обзор на политиките и процедурите при определяне на тормоз. Тя ще поддържа жертвите, ще проверява по-бързо и ще уволнява или най-малко намалява уличени в нарушавания чиновници, с цел да се подсигурява, че те нямат пътища към управителни длъжности.

За да се оправи с хроничната угриженост, че ФБР слага жертвите в сложна позиция и ги сплашва, тъй че да не приказват намерено, бюрото уголемява информацията къде и по какъв начин чиновници могат да оповестяват за нарушавания, от които са потърпевши.

Отделът за помощ на лица, станали жертва на федерални закононарушения отвън бюрото, уголемява същото равнище на поддръжка към сътрудници, които са станали жертва на полов тормоз на работното си място. Активисти в битката против половия тормоз се отнесоха скептично към тези промени и показаха, че те са доста закъснели и надали ще доведат до трайни промени.

Всички минаха през това, в това число и военните, а бюрото успяваше да се отнася към казуса криво-ляво, сподели Джейн Търнър - някогашен дълготраен сътрудник на ФБР, която през 1983 година стана първата жена, назначена за шеф на резидентура. Докато ФБР не упрекна такива хора и не ги изпрати в пандиза или най-малко не ги изхвърли от ФБР, и информацията, че по този начин не може да се постъпва, не излезе на открито, нещата няма да спрат, счита Търнър. Сега тя работи за Националния център за подаване на сигнали до институциите (National Whistleblower Center) и акцентира, че смяната ще изисква изцяло превключване.

Други чиновници на ФБР пък настояват, че сигналите за полов тормоз са незабележим брой на фона на 35 000 души, работещи в бюрото. Но миналогодишното следствие на АП разкри, че няколко високопоставени чиновници са се отървали от дисциплинарни ограничения и са били пенсионирани с всички облаги или трансферирани, макар обоснованите обвинявания против тях. Сред тях бившият топ сътрудник в Олбани, щата Ню Йорк Джеймс Хендрикс, за който се твърди, че е имал полови връзки с 8 подчинени му служителки, като даже изискал от една от тях да прави секс в конферентна зала. Зам-директор пък се пенсионирал, откакто бил упрекнат, че опипвал колежка на стълбището в нетрезво положение. Тези произшествия се случват до момента в който тече дело за последователен полов тормоз в академията на ФБР в Куонтико, щата Вирджиния.

А предишния месец службата на основния контрольор популяризира нов отчет, в който се споделя, че специфичен сътрудник e опипвал колежка на събитие след работно време и това е записано на камера за видеонаблюдение. Допълва се, че има данни същият сътрудник да е бил в непозволени връзки с още три дами служителки.

Сексуалните злоупотреби привлякоха вниманието и на Конгреса на Съединени американски щати и на активистки групи, които упорстват за нови гаранции за отбрана на редови чиновници и за основаване на външен орган, който да следи дисциплинарните производства. По време на чуване в Конгреса през април шефът на ФБР Кристъфър Рей сподели, че това е въпрос, от който напряко му се повдига. Той увери, че ще има нулева приемливост за такива прояви на всички нива в институцията.

АП/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР